Hírek


Ne spóroljunk a látásunkon!
2015.06.21
Vannak, akik állandóan, és vannak, akik csak olvasáshoz vagy munkavégzéshez. A professzionális szemvizsgálatoknak rendkívüli jelentősége van a különböző fénytörési hibák korai felismerésében. Az emberek jelentős része nem ismeri fel, hogy a szem egészségének megőrzésére, a látásromlásra éppen úgy fontos figyelni, mint például a fogaink egészségére.

Fõ a rendszeresség
Hiba, hogy csak akkor megyünk el szemvizsgálatra, ha a megromlott látásunk lehetetlenné teszi a mindennapi életünket, vagy jelentősen rontja életminőségünket. Ennek egyik oka, hogy nem mindig érzékeljük, ha valami nincs rendben a látásunkkal, ha elindul a negatív irányú folyamat. Mivel a látás romlása általában fokozatosan, évek alatt alakul ki, sokan nem is tudják, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látnak. A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek. Ez különösen igaz a gyerekek és az idősebb korosztály esetében.

Megelõzés
A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke hályog, zöld hályog). Mindenki számára javasolt lenne a legalább kétévenkénti szemvizsgálat, de az életkortól és az egészségi állapottól függően akár gyakoribb vizsgálat is szükséges lehet.

Teljes körû segítség
Az Optiron Optikában a szemvizsgálatot korszerű gépekkel, magas képzettségű szakemberek végzik, szemész szakorvosunk pedig teljes körű szemészeti vizsgálatot végez. Szaküzletünkben mindenre kiterjedő optikai szolgáltatást nyújtunk. Miután megállapítottuk az Ön látásigényének megfelelő dioptriát, segítünk kiválasztani az elvárásának legmegfelelőbb szemüveglencse- és szemüvegkeret-kombinációt. Ezt követően készítjük el a minőségi követelményeknek megfelelően az Ön szemüvegét, így teljes körű garanciát vállalva a szemvizsgálattól a tökéletes látást biztosító szemüvegig. A látásán soha ne spóroljon!
Milyen veszélyt is rejt
2015.06.21
Milyen veszélyt is rejt a szemünk fényére a napfény? Az UV-fény egy láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzás. Három típusát különböztetjük meg: UV-A, UV-B és UV-C. Legfontosabb az UV-B sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést, és nagyrészt ez felelős a bőrrák kiala kulásáért is. Az UV-sugárzások nagy részét kiszűri az ózon réteg, a maradék, szemünkbe is jutó UV-sugárzást a szaruhártya és a szemlencse szűri meg. Rövid távon az UV-sugárzás csak kisebb károsodást okoz, azonban ha hosszabb távon éri szemünket, akkor károsíthatja a kötőhártyát, a szaruhártyát, és végső soron szürke hályogot, illetve retinális elváltozást is okozhat. Egészen az elmúlt néhány évig úgy gondolták, hogy a szürke hályog időskorban kialakuló betegség, mivel elsősorban az idősek körében volt gyakori. Az utóbbi időszak kutatásai azonban azt mutatják, hogy a hályog kialakulásáért egy jóval hosszabb ideig tartó UV-sugárzás a felelős. Az UV-sugárzásnak az a része, amelyet a szaruhártya és a szemlencse nem nyel el, eléri az ideghártyát, amelynek a károsodása sajnos visszafordíthatatlan. Egy jó napszemüveg megszűri a szemünkbe jutó káros sugárzás egy részét, illetve a szem körüli bőrelváltozásoktól is megvéd. Minden kereskedelmi forgalomban kapható napszemüvegnek meg kell felelnie egy adott szabványnak, amely meghatározza, hogy mennyi UV-fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegeken fel kell tüntetni, hogy megfelelnek-e ennek a szabványnak, valamint azt, hogy általános vagy speciális célra készültek-e. Az Optiron Optika csak CE-szabványnak megfelelő, minősített és minőségi napszemüvegeket forgalmaz. A jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV-sugarakat, ezeket UV 400 jelzéssel látják el, mert 400 nanométer alatt minden sugárzást kiszűrnek. Sajnos lehet kapni olyan, gyenge minőségű napszemüvegeket is, amelyek semmilyen védelmet nem adnak az UV-sugárzással szemben. Ezek többet ártanak, mint használnak, ugyanis sötét színük miatt a szem pupillája kitágul, és még több UV-sugárzás jut a szembe. Az ilyen napszemüveg viselése erős napfényben már 10- 15 perc után is szemgyulladást válthat ki. Jó hír a dioptriás szemüveget viselőknek, hogy az Optiron Optikában elérhetőek a számukra megfelelő – az általunk végzett látásvizsgálat során megállapított – dioptriával ellátott, jó minőségű napszemüveglencsék, akár a legmodernebb keretekkel is. Sőt, léteznek olyan szemüveglencsék is, amelyek a természetes fény hatására a fény intenzitásának megfelelően besötétednek, vagyis kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmasak, mivel a kinti UV-fényre reagálva sötétednek be, majd világosodnak ki beltérben. Természetesen ezek a lencsék is rendelkeznek a megfelelő UV-szűrő funkcióval. Az Optiron Optika személyes tanácsadással áll minden kedves érdeklődő rendelkezésére.
Szeme fénye teszt - 1. rész
2015.06.21
Szinte már közhelyszámba megy, hogy napsütésben a bõrünknek szüksége van megfelelõ védelemre, ezért nagyon helyesen különbözõ napvédõ tejeket, krémeket alkalmazunk. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a szemünknek is szüksége van a napfénnyel szembeni védelemre, és ezért erre az igen jelentõs területre kisebb figyelmet fordítunk.
Lencse bemutató
2015.06.21
Tisztító és fertõtlenítõ oldat bármely típusú kontaktlencséhez, közömbösítõ katalizátorral. Kontaktlencse öblítésre nem alkalmas.